PAAA
Sammanfattning
Problemformulering
Syftet med mitt projektarbete var att skapa en läsvärd blogg i vilken jag skulle fördjupa mig i frågan om den kurdiska minoriteten i Turkiet, och även komplettera med kreativa och inlevelsefulla bilder.
För att göra detta på ett kreativt och intresseväckande sätt valde jag att göra arbetet i bloggform, med kompletterande fotoreportage till.
Mina problemformuleringar var att undersöka vilka svårigheter det finns att skriva en blogg om ett och samma ämne under en så lång tidsperiod; hur skulle jag kunna förhindra att bloggen blir enformig och ointressant efter ett tag? Hur skulle jag kunna hitta tillräckligt me inspiration för att fylla ut bloggen under hela den här perioden? Min andra frågeställning handlade om att lära mig mer om kurdernas situation i Turkiet och även ta reda på hur den folkliga opinionen ser ut i frågan. Slutligen frågade jag mig hur jag skulle lära mig att ta bilder som förmdelar en viss känsla och inlevelse.
Metod
Samtliga frågeställningar prioriterades lika under arbtetets gång vilket var tänkt skulle synas i bloggen.
Resultat
Bakgrund
Kurdernas situation är enligt min uppfattning en relativt ouppmärksammad konflikt här i Väst, vilket däremot inte gör den mindre viktig. För att få upp ögonen för kurdernas situation och även sprida den kunskap jag tillgodogett mig valde jag att göra arbetet i bloggform. På så sätt kan alla ta del av arbetet och jag kan även förmedla det jag lärt mig på ett roligt och kreativt sätt. Tanken bakom att ta bilder och publicera i bloggen var att berika arbetet både vad gällde genomförandet men också själva resultatet. På så sätt kunde arbetet bli mer intressant och inlevelsefullt än om det hade varit helt skriftligt.
Kurdernas situation är ett oerhört brett område att fördjupa sig inom och för att få ett så tydligt resultat som möjligt valde jag därför att begränsa det till "kurdernas situation i turkiet". Med tanke på att alla tre delarna (blogg, foto, teori om kurderna) väger lika tungt och utgör den slutliga produkten, var syftet att försöka balansera dessa tre faktorer ungefär lika och få dem att gå hand i hand med varandra.
Mål
Mina mål var att:
1. Lyckas skapa och underhålla en läsvärd blogg med bra upplägg och innehållsrika, eftertänksamma och kreativa inlägg.
2. Få mer kunskap, intresse och engagemang i frågan om kurdernas situation i Turkiet och sedan lyckas uttrycka detta i bloggen på ett intresseväckande sätt.
3. Lyckas att utifrån mina förutsättningar förmedla så mycket känsla och inlevelse som möjligt i bildreortagen.
Problemformulering
1. Vilka svårigheter finns det med att skriva en blogg om ett och samma ämne under en så lång tidsperiod? (Hur förhindrar jag att bloggen blir enformig och ointressant efter ett tag? Hur hittar jag tillräckligt med inspiration för att fylla ut bloggen under hela den här perioden?)
2. Hur ser kurdernas situation ut i Turkiet och hur ser den folkliga opinionen ut i frågan där?
3. Hur ska jag lära mig att ta bilder som förmedlar en viss känsla och inlevelse?
Metod / materialval
Från början tänkte jag att jag skulle hitta fakta om kurderna i Turkiet främst genom Internet, böcker, TV- och radioprogram, intervjuer med mera. Jag tänkte också att jag skulle få ut mycket av min resa till Turkiet v44 och att jag då skulle få möjlighet att lyssna till den folkliga opinionen.
Jag insåg redan från början svårigheterna med att underhålla en blogg och bibehålla dess karaktär och prägel. Därför tänkte jag att jag skulle försöka undvika att publicera all fakta och inspiration på en gång utan istället sprida ut det i mindre reportage och teman för att ha något kvar att skriva om ett halvår senare.
För att bli så bra som möjligt på foto tänkte jag ta så mycket bilder som möjligt på egen hand och även gå en fotokurs. Jag hade även tänkt prata med vänner och bekanta som är bra på fotografering för att få tips. Min tanke var att fota mycket i Istanbul som jag sedan skulle ha användningen för i bloggen, men även hitta olika objekt att fota här hemma. Vad jag skulle fota på hemmaplan var jag lite osäker på, men tanken var väl att jag skulle kunna fota svenska kurder, kurdiska sammanträden, kurdiska högtider eller liknande.
Under arbetets gång använde jag mig främst av böcker och Internet, men jag läste också många tidningsartiklar och tidningsreportage, såg program på TV och lyssnade på radio. Jag utnyttjade alltså alla fakta- och informationskällor jag skrev att jag skulle använda i min ursprungliga metod.
Konflikt, GP skrivit mycket om T, boken Snö..
I Turkiet passade jag på att intervjua några turkar och en kurd och på så sätt lyssna till den folkliga opinionen.
Jag var noga med att inte "förbruka" alla idéer, fakta och bilder jag tillgodogjorde mig under min vecka i Istanbul omgående när jag kom hem utan delade istället upp det i mindre reportage som jag publicerade då och då, i enlighet med min ursprungliga metod.
Jag har fotat mycket mer i år än tidigare och har på så sätt utvecklat mina fotokunskaper. Jag gick även en bildhanteringskurs 2h varje vecka som sträckte sig över höstterminen för att lära mig redigera mina bilder i Photoshop. Jag pratade inte så mycket med vänner och bekanta men kände inte att det var jättenödvändigt. 90% av bilderna i bloggen togs under resan.
Resultat av projektet
1. Vilka svårigheter finns det med att skriva en blogg om ett och samma ämne under en så lång tidsperiod? (Hur förhindrar jag att bloggen blir enformig och ointressant efter ett tag? Hur hittar jag tillräckligt med inspiration för att fylla ut bloggen under hela den här perioden?)
Det jag tyckte var allra svårast vad gällde underhållandet av bloggen var att komma på idéer och få inspiration till nya inlägg. I början hade jag jättemycket att skriva om och delade därför upp det i olika reportage med olika teman, detta för att följa min tänkta metod och på så sätt ha något att skriva om även då det gått en tid. Det fungerade bra till en början men så småningen blev jag självklart tvungen att börja "producera" nya tankar och idéer vilket visade sig vara ganska svårt. Som jag skrev i min bakgrund är kurdernas situation en mer eller mindre ouppmärksammad konflikt här i väst och det märktes tydligt då jag sökte inspiration, det var svårt att komma på saker att skriva om som inte behandlade det jag redan tagit upp. Hade jag befunnit mig i Turkiet då jag utförde projektet är jag övertygad om att jag ständigt skulle ha saker att skriva om. Där skulle kurdernas situation bli så mycket mer påtaglig och man får därmed upp ögonen för mer vardagliga motsättningar och konflikter, snarare än övergripande och ofta opersonliga skildringar, som lätt kan bli resultatet om man skriver från Sverige där man inte alls har kontakt med det man skriver om på samma sätt.
Jag fick ägna åtskilliga timmar till ren tankeverksamhet under arbetets gång, för att trots ovanstående svårigheter lyckas komma på saker att ta upp i bloggen. Jag märkte att den ena idén oftast ledde till den andra och i perioder lyckades jag komma på en hel del att skriva om. Jag hade ständigt mina mål i åtanke när jag skrev och lyfte därför alltid fram vikten av att vara kreativ, varierande och påhittig. Om det lyckades eller ej är upp till Bobo att avgöra men jag gjorde i alla fall så gott jag kunde för att undvika att bloggen blev enformig eller ointressant.
Under arbetets gång insåg jag att jag var tvungen att använda mig mer av tidningar, Internet, böcker och radio mer än vad jag hade tänkt från början. Här i Sverige var det svårt att ta del av den folkliga opinionen, dels för att jag inte själv har några personliga kurdiska kontakter, dels för att de kurdiska föreningar jag lyckades kontakta inte talade tillräckligt bra Svenska för att jag skulle lyckas hålla en bra intervju eller inte var tillräckligt tillmötesgående. Jag tror att jag hade kunnat vara mer drivande när det gällde att hitta kurder som var villiga att ställa upp i bloggen och arbetat mer aktivt för att lyckas med detta, men efter flera telefonsamtal (där det var otroligt svårt att kommunicera pga av den låga språknivån), ett besök på en föreläsning som en kurdisk ungdomsförening i Göteborg stod för men där jag inte lyckades få kontakt med någon som kunde tänka sig att delta i bloggen, och även frågat runt bland vänner om de hade några kurdiska kontakter utan resultat, gav jag upp. Istället valde jag att söka fakta om andra saker som kunde tänkas vara roliga att ha med i bloggen för att få bättre insyn i den kurdiska kulturen och deras situation, som t.ex kurdisk mat, det kurdiska nyåret, hur turkisk nationalism påverkar kurderna och så vidare.
Under min resa till Istanbul lärde jag mig jättemycket och fick även tillfälle att lyssna till den folkliga opinionen. Genom att ständigt vara observant och uppmärksamma och utveckla detaljer jag såg i samhället lyckades jag få till en del bra inlägg i bloggen. Jag intervjuade även en hel del personer även om det skedde lite på måfå. Även om jag innan resan trodde att jag var väl påläst och hade förberett många bra frågor insåg jag väl där att det fanns så otroligt mycket jag inte visste och det blev därför svårt att genomföra en intervju, jag var alldeles för dåligt insatt så vid varje ställd fråga fick den jag intervjuade gå in mer på historisk fakta och olika faktorer som låg bakom, vilket gjorde att det hela tog otroligt lång tid.
Dock kände jag att denna veckan var den mest givande av alla projektarbets-veckor, jag blev mycket emr insatt i frågan och blev på så sätt mycket mer intresserad och engagerad, nu när jag hade lyckats få en personlig
aterialval
ENG!
Most children of our generation are well familiar with Disney, it's been an obvious part of our childhood that has influenced and shaped us. When I was around seven years old, I admired Pocahontas, Snow White and Cinderella, who were my friends and role models rather than film characters. But did these female characters really affect me in a positive way, or did they just contribute to an unfair image of how women are supposed to be? That is what I am going to find out during this project.
Background
Walt Disney has repeatedly been critizised for their unrealistic and unfair gender roles that are based on patriarchal stereotypes. The ideal woman in the Disney films is sweet, passive and innocent, patiently waiting for her brave and handsome prince to come and resque her. → Rönnberg, Margareta (1997): Varför är Disney så populär? De tecknade långfilmerna ur ett barnperspektiv, Filmförlaget, Uppsala
Method
When working with this project, I gathered information mainly from the three films (Snow White, Cinderella and Pocahontas), although I used online sources and literature as well. I found that a large part of the information on the Internet, particurlarly the one focusing on how the female characters are portrayed, were quite biased and had a relatively critical view of Disney. However, in order to write an objective and trustworthy project, I tried to compare the sources with each other and also compare them with my own point of view.
Thesis statement
1. How are the female characters in the three Disney films Snow White, Cinderella and Pochahontas being portrayed?
2. Is there a special view of reality that is being priviliged and highlighted in the films?
2. Does this affect young girls in the society? Ideals etc
Results
How are the female characters in Snow White and the Seven Dwarfs being portrayed?
The film begins with the evil and powerful stepmother, standing in front of her magic mirror, asking: "Mirror mirror on the wall, who is the fairest one of all?" The mirror has always replied: "You, my queen, are fairest of all" but this time it says that Snow White has now become the fairest. If the queen is narcissistic or just eager to "win" is hard to say.
In the next scene, Snow White is introduced. She is being portrayed as a classical beauty with red lips and skin as fair as snow, and immediately you can tell that her character is sweet and warm. While cleaning the stairs, she is singing a song with the animals about how she wishes the handsome prince to come for her. Suddenly the prince appears, and Snow White who is shy and obedient to her stepmother, runs back into the castle. She looks at him through the window and their eyes meet, it is obvious that they have fallen in love. Apparently, they did not need to exchange a single word, Snow White's beauty and the prince's handsomeness seems to be sufficient to make them fall head over heals in love with each others.
The stepmother realizes that the only way to become the fairest woman again, is to get rid of Snow White. She orders a hunter to kill the little girl but just when he is about to stab her, he finds himself unable to kill her. Instead he lets her escape into the forest and eventually she arrives at the dwarves house, where she immediately takes the role as the perfect housewife. She is cleaning, cooking and taking are of the dwarves, always with a smile on her face and never complaining, with only intention of being good and helpful. She is constantly longing for her absent prince, and each night she prays that he will come for her, although she makes no effort to attract him, but is very passive and patient. It seems as if she is powerless and unable to act for herself while the prince is using his own initiative and is taking action. http://www.womenwriters.net/editorials/rakow.html, http://www.shvoong.com/books/26290-construction-female-self-feminist-readings/
Finally, the stepmother manages to kill Snow White herself. The only thing that can revive her again is the love's first kiss, and the prince, who had searched far and wide for his princess, finally finds her in the glass coffin. Unaware of the effect, he reaches out to give the beautiful Snow White one last (and probably the first as well) kiss. To everyone's astonishment she wakes up, to find her prince. He holds her in his arms, and in the final frame, he leads her off on a white horse to his golden castle on a hill. Snow White's dream came true.
How are the female characters in Pocahontas being described?
The first scene takes place in the harbour of England. A group of settlers are saying goodbye to their families before sailing for the "New World" to search for gold. On board is the blonde, good-looking and masculine John Smith. He is independent, confident and experienced, highly respected by the other men. When one of the settlers falls overboard, Smith is there to save him. The fact that he will be Pocahontas' hero is hardly surprising.
Pocahontas is introduced as a brave, nature-wise, athletic and adventurous character. She jumps down from waterfalls, climbs trees and steers a canoe better than a man. http://www.crossroad.to/text/articles/Pocahontas.html When her father, Chief Powhatan, encourages her to marry the strong and serious warrior Kocoum, who he claims can protect her and help her find her "right" place, she shows her reluctance. Pocahontas has no mother so instead she talks to a wise spiritual talking tree, named Grandmother Willow. She asks the tree for advice and it tells Pocahontas to listen to her heart.
Pocahontas may not be portrayed in such a stereotypical way as Snow White. Nevertheless, she is described as a skinny, good-hearted and beautiful way as any of the other Disney princesses, although in a less obvious way. However, the fact that she does not submit to no one and has chosen to follow her own path are highlighted as more essential qualities in the film.

The pictures above is an example of how Disney has chosen to transform the real Pocahontas (whose name was Matoaka) into their own view of what a central figure in Disney should look like.